





"Advancing a Sustainable, Rights-Based Development to Achieve the 2030 Agenda for Sustainable Development"

Side Event: 11th Asia-Pacific Forum for Sustainable Development *February 23, 9:00-10:15 GMT+7*

Organizer(s)

Indigenous Peoples International Centre for Policy Research and Education (Tebtebba)

Indigenous Navigator

Co-organizer(s)

Asia Indigenous Peoples Pact (AIPP)

Indigenous Peoples Major Group for Sustainable Development (IPMG)

Registration

Please register by filling out this form: https://forms.gle/3jhs3bjpmtqckPYZ7

Note: To attend the side event, all registrants must also register on Indico to attend the APFSD by February 6 using the link here:

https://indico.un.org/event/1007683/

Please register using the option "Registration for Others" and choose your side event. Those who do not register on Indico will not be able to access the United Nations Conference Center.









Background

Asia is home to majority of the world's Indigenous Peoples. Progress has been made in several countries who have adopted certain laws and policies to protect Indigenous Peoples' rights and well-being, but the laws and policies in place, in most cases, do not align with international standards, or their implementation and enforcement is weak.

In line with the theme of the 11th APFSD, which focuses on reinforcing the 2030 Agenda for Sustainable Development and eradicating poverty during times of multiple crises, this side event aims to highlight realities on the ground from data gathered through the Indigenous Navigator tool in relation to the implementation of the UN Declaration on the Rights of Indigenous Peoples (UNDRIP) and the 2030 Agenda for Sustainable Development.

Key Questions and Outcomes

This side event will examine the following key guiding questions:

- 1. How are Indigenous Peoples involved on the SDG processes from planning to decision-making and implementation?
- 2. What are the key policy recommendations of Indigenous Peoples to the UN agencies, states, and other regional and international organizations.

This side event aims to highlight the situation of Indigenous Peoples in Asia on their inclusion to the SDG and VNR processes through diverse speakers coming from different countries. It will also look into the experiences of Indigenous Peoples in gathering their own data for their self-determined development and the usage of Indigenous Navigator framework and tools to monitor the implementation of their rights and how it empowered Indigenous communities.

Programme

| Robie Halip, REP/IPMG Moderator | Welcome and Opening | 5 mins 9:00-9:05 |
|------------------------------------|--|--------------------------|
| TBD | Introduction of the Indigenous Navigator | 10 mins 9:05-9:15 |
| Speakers | | |











| Yun Mane, CIPO, Cambodia | Implementation of SDG Goals 1 and 2 in Cambodia from the IP perspective | 10 mins 9:15-9:25 |
|-------------------------------|---|-----------------------|
| Renuka IMPECT, Thailand | Implementation of SDG 13 in Thailand | 10 mins 9:25-9:35 |
| Philippines (Tebtebba) | Implementation of SDG 16 in the Philippines | 10 mins 9:35-9:45 |
| Bhim Rai, LAHURNIP, Nepal | Inclusion of Indigenous Peoples in Nepal on VNR processes | 10 mins 9:45-9:55 |
| Shohel Hajang, AIPP | Regional report on Indigenous Peoples and Sustainable Development | 10 mins 9:55-10:05 |
| Interactive Discussions ; Q&A | | 5 mins 10:05-10:10 |
| Closing | | |
| Grace Balawag, Tebtebba | Key Messages and Closing | 5 mins 10:10-10:15 |

For information, please contact Jimrex T. Calatan, Communications Officer, at jimrex@tebtebba.org.









